Recept na lososa s gnocchi a jarní zeleninou

Recept-losos-s-jarni-zeleninou

Bylo by skvělé mít tu moc a zvrátit přirozené projevy stárnutí, ale dokud neudělá věda v tomto oboru velký krok kupředu, budeme se muset spokojit s tím, že tyto známky plynoucího času pouze lehce zpomalíme. Můžeme toho docílit zdravým životním stylem: pravidelným a dostatečným cvičením a správnou výživou. Tyto dvě věci je velice lehké v dnešní hektické době zanedbávat. Takže… I když Vás nemůžeme donutit ke každodenní návštěvě posilovny, můžeme Vás alespoň inspirovat, jak se chutně a zdravě najíst!


Především nositelé kontaktních čoček čelí výzvám, které souvisí se zdravím očí a s pohodlím během nošení čoček. Naštěstí existuje celá řada vitaminů a živin, které mohou do jisté míry ochránit před přirozenými znaky stárnutí a zároveň udělají život s kontaktními čočkami příjemnější. Ať už se snažíte zabránit pocitům suchých očí či jiným degenerativním onemocněním oka, máme pro Vás recept, který může přispět ke zlepšení zdraví očí a kvality zraku i nositelům kontaktních čoček.


Mezi top živiny, pro udržení zdraví očí, patří lutein a zeaxantin, vitamin A a omega 3 mastné kyseliny… Poměrně složité názvy pro živiny, které najdete v naprosto běžných potravinách. Stejně tak snadno nejdete v každém obchodě všechny potřebné ingredience pro následující recept.


• Příprava 15 min
• Vaření 35 min
• Porce 4
• Nejdůležitejší živiny Vitamin A pomáhá chránit rohovku a může zabránit pocitu suchých očí.
Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko vzniku zeleného zákalu.

Potřebné suroviny:

  • Svazek jarní cibulky
  • Svazek mrkve
  • 1 velká kedlubna nebo 3 - 4 ředkvičky
  • 400 g čerstvého špenátu
  • Olivový olej
  • 800 g lososa (4 x 200 g filet)
  • 3 lžíce hořčice
  • 400 ml nízkotučné smetany
  • Sůl a pepř
  • Citronová šťáva
  • Gnocchi (čerstvé nebo předvařené)

A můžeme jít vařit!

1. Nasekejte jarní cibulku, mrkev a ředkvičky (nebo kedlubnu) na malé kousky. Zalijte směs olivovým olejem a nechte na pánvi změknout na mírném ohni. Přidejte špenát, zakryjte pokličkou a poduste do měkka. Pak přidejte čerstvou citronovou šťávu. 2. Noky připravte podle návodu a dejte je stranou. 3. Lososa si připravte podle chuti s olivovým olejem a solí – osmažte, upečte, nebo ho připravte na páře. 4. Do podušené zeleniny vmíchejte 400 ml nízkotučné smetany a přidejte 3 polévkové lžíce hořčice. 5. Servírujte noky s krémovou zeleninovou směsí, lososa položte na vrch a přelijte citronovou šťávou.


Přejeme dobrou chuť a věříme, že si pochutnají nejen Vaše oči!

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?