Recept na lososa s gnocchi a jarní zeleninou
Bylo by skvělé mít tu moc a zvrátit přirozené projevy stárnutí, ale dokud neudělá věda v tomto oboru velký krok kupředu, budeme se muset spokojit s tím, že tyto známky plynoucího času pouze lehce zpomalíme. Můžeme toho docílit zdravým životním stylem: pravidelným a dostatečným cvičením a správnou výživou. Tyto dvě věci je velice lehké v dnešní hektické době zanedbávat. Takže… I když Vás nemůžeme donutit ke každodenní návštěvě posilovny, můžeme Vás alespoň inspirovat, jak se chutně a zdravě najíst!
Především nositelé kontaktních čoček čelí výzvám, které souvisí se zdravím očí a s pohodlím během nošení čoček. Naštěstí existuje celá řada vitaminů a živin, které mohou do jisté míry ochránit před přirozenými znaky stárnutí a zároveň udělají život s kontaktními čočkami příjemnější. Ať už se snažíte zabránit pocitům suchých očí či jiným degenerativním onemocněním oka, máme pro Vás recept, který může přispět ke zlepšení zdraví očí a kvality zraku i nositelům kontaktních čoček.
Mezi top živiny, pro udržení zdraví očí, patří lutein a zeaxantin, vitamin A a omega 3 mastné kyseliny… Poměrně složité názvy pro živiny, které najdete v naprosto běžných potravinách. Stejně tak snadno nejdete v každém obchodě všechny potřebné ingredience pro následující recept.
• Příprava | 15 min |
• Vaření | 35 min |
• Porce | 4 |
• Nejdůležitejší živiny | Vitamin A pomáhá chránit rohovku a může zabránit pocitu suchých očí. |
---|---|
Omega 3 mastné kyseliny mohou snížit riziko vzniku zeleného zákalu. |
Potřebné suroviny:
- Svazek jarní cibulky
- Svazek mrkve
- 1 velká kedlubna nebo 3 - 4 ředkvičky
- 400 g čerstvého špenátu
- Olivový olej
- 800 g lososa (4 x 200 g filet)
- 3 lžíce hořčice
- 400 ml nízkotučné smetany
- Sůl a pepř
- Citronová šťáva
- Gnocchi (čerstvé nebo předvařené)
A můžeme jít vařit!
1. Nasekejte jarní cibulku, mrkev a ředkvičky (nebo kedlubnu) na malé kousky. Zalijte směs olivovým olejem a nechte na pánvi změknout na mírném ohni. Přidejte špenát, zakryjte pokličkou a poduste do měkka. Pak přidejte čerstvou citronovou šťávu. 2. Noky připravte podle návodu a dejte je stranou. 3. Lososa si připravte podle chuti s olivovým olejem a solí – osmažte, upečte, nebo ho připravte na páře. 4. Do podušené zeleniny vmíchejte 400 ml nízkotučné smetany a přidejte 3 polévkové lžíce hořčice. 5. Servírujte noky s krémovou zeleninovou směsí, lososa položte na vrch a přelijte citronovou šťávou.
Přejeme dobrou chuť a věříme, že si pochutnají nejen Vaše oči!
Komentáře