Živiny pro zdravé oči
„Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék, nechť je tvým jídlem.“
Tato moudrá slova pronesl, co by nejslavnější lékař
starověku a „otec medicíny" - Hippokratés.
My nemůžeme než
souhlasit.
Pestré a zdravé potraviny mají pro celkové zdraví mnohem
větší význam, než si myslíme.
V tomto článku si stručně
popíšeme ty nejdůležitější živiny, které mají na zdraví našich očí
významný vliv hezky od A do Z.
Vitamín A (retinol)
Tento vitamín je právem přezdíván jako oční vitamín. Je to především proto, že je pro vizuální procesy nezbytný. Přispívá tedy k udržení dobrého stavu nejen zraku, ale je prospěšný i pokožce. Dále přispívá k normální funkci imunitního systému. Výchozí látkou vitamínu A je zejména beta-karoten.
Zdroj vitamínu A:
Vitamín A nalezneme pouze v živočišných potravinách. Nejvíce jej
obsahují játra. Dále jej trochu obsahují vaječné žloutky, maso a tuky.
Beta-karoten
Beta-karoten je známý též jako provitamin A a jedná se o významný karotenoid (červené barvivo). Je to tzv. retinoid, což je derivát vitamínu A. Jednoduše řečeno je beta-karoten výchozí látkou z níž chemickou přeměnou vzniká vitamín A.
Zdroj beta-karotenu:Napíšeme-li, že zdrojem beta-karotenu je ovoce a zelenina červené, oranžové a zelené barvy, jistě si tuto informaci dobře zapamatujete. Ale bohatým zdrojem beta-karotenu je zejména mrkev, dýně, špenát, kapusta, brokolice, meruňky, kukuřice, vaječný žloutek atd.
B-komplex
B-komplex je komplexní název pro vitamíny skupiny
B. Jedná se o vitamíny rozpustné ve vodě, které jsou potřebné pro
správné fungování metabolismu.
Obecně jsou podstatným zdrojem
vitamínu B kvasnice, luštěniny, maso, sýry, vejce, celozrnné obiloviny a
ořechy.
Pod označení B-komplex spadá:
- Vitamín B1
- Vitamín B2
- Vitamín B3
- Vitamín B5
- Vitamín B6
- Vitamín B7
- Vitamín B9
- Vitamín B12
Vitamín C (kyselina L-askorbová)
Nepostradatelný vitamín pro náš organismus, který se velkou měrou podílí na celkovém zdraví našeho imunitního systému, nervů, cév, kostí, zubů a v neposlední řadě očí.
Zdroj vitamínu C:šípek, rakytník, citrusové plody, černý rybíz, jahody, kiwi, brusinky, špenát, květák, rajčata, papriky, zelí, křen
Vitamín D
Vitamín, který má vliv na 200 různých chemických reakcích v organismu. Je
velmi důležitý např. pro látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském
těle.
Zároveň je vitamín D významný pro správné fungování
imunitního systému.
rybí tuk, losos, tuňák, játra, vaječný žloutek, mléko
Vitamín E
Tento vitamín přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. V organismu funguje jako důležitý antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.
Zdroj vitamínu E:slunečnicová semínka, mandle, lískové ořechy, burské oříšky, sója máslo, mléko
Lutein
Výhradně rostlinami produkované
žlutooranžové xanthofylové barvivo fungující jako vynikající
antioxidant. Vyskytuje se přímo v sítnici oka a chrání nás proti volným
radikálům tvořených modrou částí viditelného světelného spektra
(380–450 nm).
Ale pozitiva, která nám lutein přináší, vydají na
samotný článek.
lichořeřišnice (květy), kapusta kadeřavá, měsíček lékařský, špenát, cuketa, brokolice, mrkev, kukuřice, vejce, avokádo, kiwi
Omega mastné kyseliny
V tomto případě jde o skupinu nenasycených mastných kyselin nezbytných pro lidský organismus. Zejména omega-3 a omega 6 mastné kyseliny patří mezi základní živiny. Jelikož si je v těle nemůžeme syntetizovat, musíme je tělu dodávat vhodnými doplňky stravy nebo kvalitní stravou.
Zdroj omega mastných kyselin:ryby, vepřová játra a sádlo, vejce, sýry, lněný olej, řepkový olej nebo olej z vlašských ořechů
Zinek
Zinek není vitamínem, ale chemickým prvkem, který je látkou nezbytnou pro zdravý zrak. Nejen že je koncentrován v různých částech oka např. v sítnici, ale současně je nepostradatelný pro metabolismus důležitého vitamínu A.
Zdroj zinku:játra, tmavé maso, mléko, vařené žloutky, mořské plody (zejména ústřice), ořechy, celozrnné cereálie, fazole, dýňová semínka
Nyní již máte určitou představu o tom, jaké vitamíny a další látky, jsou, nejen pro oči, důležité. Hojnost živin je pro lidský organismus velmi důležitá v každém věku a o to více, přijímáme-li je v jejich přirozené podobě. Budete-li jíst dobře, tělo vám za to jistě poděkuje.
Komentáře