Štědrovečerní sváteční menu
Nadělte očím pod stromeček pořádnou porci vitamínů! Právě v
zimním období jsou vitamíny pro celé tělo obzvláště důležité. Proto
jsme si pro vás připravili sváteční menu plné vitamínů a
minerálních látek , které bude pro vaše tělo tím nejlepším
dárkem.
A protože Vánoce jsou nejoblíbenějším svátkem
především malých dětí, které jedí hlavně očima, jsou jídla hezká i
na pohled. Proto s nimi u dětí jistě uspějete!
Vykutálený předkrm
V
hlavní roli křepelčí vajíčka
Vajíčka jsou bohatým
zdrojem živin a vitamínů z nichž mají pro oči velký význam zejména
vitamín A, D, B-komplex , ale vajíčka obsahují i
nepostradatelný lutein a zinek .
Jako
pomyslnou „třešničkou na dortu“ nám v tomto případě poslouží mrkev,
která očím dopřeje porci dalšího luteinu a beta-karotenu
.
- minimálně 12 křepelčích vajíček
- středně velká mrkev
- petržel (nejlépe čerstvá z květináče)
- majonéza + černé potravinářské barvivo nebo hřebíček
- 6 ks párátek
- Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo (2 - 3 min.)
- Horkou vodu od vajíček vylijte a zalijte je studenou vodou a nechte odstát alespoň 10 minut
- Mezitím si očistěte mrkev a nakrájejte ji na 12 koleček. Ze zbytku mrkve vytvořte 6 malých klínů, které poslouží jako nos.
- Vychladlá vajíčka opatrně oloupejte. Skořápka křepelčích vajec není tak křehká jako u slepičích vajec a loupání je tedy o něco pracnější.
- Vajíčka bude potřeba maličko seříznout tak, aby vznikla základna a sněhuláček hezky stál na talířku a zároveň mu z hlavy nepadala mrkvová čepička.
- Vajíčko postavíte seříznutou stranou dolů a doprostřed píchnete párátko, na které napíchnete druhé vajíčko tak, aby plochá část byla nahoře.
- Obarvenou majonézou nebo hřebíčkem uděláme oči, mezi které píchnete nos z mrkvového klínku.
- Z petrželových lístků udělejte ručičky a nakonec dejte na vrchní plochu mrkvová kolečka a vitamínový sněhulák je na světě!
Vánoční houbová polévka
Houby - sušený zázrak
Houby, které jste si během
podzimu zajisté nasušili na zimu vám nyní přinesou užitek a další porci
vitamínů. Očím prospěje zejména provitamín A, vitamíny
skupiny B a vitamín D .
A to není
všechno, protože houby mají blahodárné účinky pro celé tělo - snižují
krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují imunitní systém, zbavují
tělo toxických kovů a fungují jako prevence proti rakovině tlustého
střeva. To jsou důvody, proč by měly mít houby na sváteční tabuli své
čestné místo.
- 300 g celeru na vývar
- 300 g mrkve na vývar
- 300 g cibule na vývar
- 100 g pastynáku na vývar
- 20 g sušených hub
- hrst krup
- 2 střední brambory
- česnek (dle libosti)
- pepř celý na vývar
- jalovec na vývar
- bobkový list
- kmín
- sůl
- Základem je zeleninový vývar. Zeleninu určenou pro vývar očistěte, opláchněte a odvažte si množství dle receptury. Zeleninu poté nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a vložte ji do hrnce.
- Nakrájenou zeleninu zalijte 1,80 l studené vody a přidejte sůl, cca 6-10 kuliček pepře a 2 kuličky jalovce. Takto připravený hrnec dejte na plotnu a vařte 45 - 60 min při teplotě 80 - 90 °C . Při mírném varu pustí zelenina tu správnou chuť.
- Mezitím si v malém rendlíku uvařte v osolené vodě hrst krup.
- Uvařený vývar slejte. Uvařená zelenina už nebude ke konzumaci příliš dobrá, ale pokud ve vaší kuchyni najde ještě uplatnění, pak to bude jedině dobře.
- Slitý vývar přiveďte k varu, přidejte oloupaný brambor nakrájený na kostky, sušené houby, bobkový list a trošku kmínu.
- Než se brambor uvaří, přidejte do polévky uvařené kroupy.
- Nyní je prostor pro případné dosolení polévky.
- Jakmile polévku sejmete ze sporáku, můžete do polévky prolisovat česnek a přikrýt hrnec poklicí. Česnek tak neztratí žádné léčivé látky a aroma polévky bude výraznější.
- Před servírováním každý talíř ozdobte snítkou čerstvé petrželky.
Vánoční kapr
Kapr - perla
českých rybníků
Zlatý hřeb každé štědrovečerní
večeře je kapr.
Kapr patří mezi středně tučné ryby (obsahuje 2 -
10 % tuku) a právě tuk v této rybce je nosičem omega-3 mastných
kyselin a vitamínů A a D , které očím velmi
prospívají. Abychom ze zdravé suroviny neudělali pokrm, který formou
přípravy pozbyde všechna pozitiva, přinášíme vám recept na kapra
pečeného. Tato příprava vánočního kapra uchová v mase všechny
důležité živiny a tělo z něj bude mít užitek.
- 1 očištěný kapr o váze okolo 2,50 Kg
- 3 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- šťáva z 1 ks citrónu a 1 ks pomeranče
- máslo na vymazání formy
- mletý pepř
- sůl
- Kapra očistěte (nezapomeňte si schovat pár šupinek do peněženky), zbavte jej hlavy a ploutví.
- Takto připraveného kapra omyjte a osušte.
- Maso naporcujte kolmo k páteři tak, aby vznikly podkovy cca 3 cm široké.
- Naporcované podkovy osolte a opepřete. Pamatujte, že ryby obecně snesou trošku více soli.
- Nejprve nastrouhejte citronovou a pomerančovou kůru z připravených citrusů a poté z citronu i pomeranče vymačkejte šťávu.
- Část vymačkané šťávy z ovoce (cca 1/3) si dejte stranou. Ke zbývajícím 2/3 šťávy přidejte nastrouhanou kůru a marinujte v této směsi maso alespoň 30 min.
- Zapékací mísu si vytřete máslem a pár lístečků másla nechte navrch, aby se pečínka nepřipekla.
- Vyhřejte troubu na 200°C . Do zapékací misky vložte kapří podkovy a zbytek marinády dejte stranou. Tu již nebudete potřebovat.
- Zapékací mísu dejte do vyhřáté trouby a zprudka pečte 15 - 20 min (řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou).
- Zapékací mísu vyndejte a teplotu stáhněte na 180°C . Kapří podkovy nyní zlehka potřete medem a podlijte je 1/3 čisté šťávy z ovoce, kterou jste si dali stranou.
- Zapékací mísu vraťte zpět do trouby a dopečte ještě 10 - 15 min
- Tuto chuťově vyváženou kapří pochoutku doporučujeme servírovat s mléčnou bramborovou kaší.
- Dobrou chuť a pozor na kosti!
Roztomilý dezert
Jahody
Sváteční menu se bez dezertu neobejde.
Protože je všeobecně známo, že v jednoduchosti je síla, máme pro vás
dezert, který bude sladkou tečkou s pořádnou porcí vitamínu C.
Obsah vitamínu C je u jahod srovnatelný s citrusovými plody
(může dosahovat od 40 do 90 mg/100 g plodu v závislosti na odrůdě).
Jahody jsou však také bohatým zdrojem vitamínu A, B a
E , které jsou pro zdraví očí nepostradatelné.
Nejen flavonoidy ale i další látky v jahodách pomáhají k
prevenci řady očních chorob, neboť dokážou odchytávat volné radikály.
Díky draslíku přispívají k vyrovnávání tlaku v očích. Proto neváhejte
a mlsejte zdravě!
Suroviny pro 6 osob:
- Krabička čerstvých jahod
- Smetana ke šlehání
- Hořká čokoláda
- Jahody omyjte a nechte je oschnout.
- Mezitím si ušlehejte šlehačku a připravte ji do zdobícího sáčku s menší zdobící trubičkou (průměr 0,50 cm bohatě stačí).
- Nakrájejte si čokoládu na maličké kousky.
- Každé jahodě odřízněte stopku se zelenými lístky a ukrojte alespoň 0,50 cm špičku.
- Jahody postavte na místo, kde bývala stopka.
- Sáčkem dejte na každou jahodu malou porci šlehačky, na kterou položte jahodovou špičku. Vznikne tak čepice, které udělejte zdobícím sáčkem bambuli.
- Na aplikaci čokoládových oček vám doporučujeme použít pinzetu. Jinak se vám bude čokoláda v prstech roztékat.
- Část šlehačky dejte do pevného sáčku, u kterého uděláte otvor velký max. 2 mm. Posledním krokem jsou totiž knoflíčky.
- Dobrou chuť!
Komentáře