Štědrovečerní sváteční menu

Nadělte očím pod stromeček pořádnou porci vitamínů! Právě v zimním období jsou vitamíny pro celé tělo obzvláště důležité. Proto jsme si pro vás připravili sváteční menu plné vitamínů a minerálních látek , které bude pro vaše tělo tím nejlepším dárkem.
A protože Vánoce jsou nejoblíbenějším svátkem především malých dětí, které jedí hlavně očima, jsou jídla hezká i na pohled. Proto s nimi u dětí jistě uspějete!

Vykutálený předkrm

vajíčkový předkrm

V hlavní roli křepelčí vajíčka
Vajíčka jsou bohatým zdrojem živin a vitamínů z nichž mají pro oči velký význam zejména vitamín A, D, B-komplex , ale vajíčka obsahují i nepostradatelný lutein a zinek .
Jako pomyslnou „třešničkou na dortu“ nám v tomto případě poslouží mrkev, která očím dopřeje porci dalšího luteinu a beta-karotenu .

Suroviny pro 6 osob:
  • minimálně 12 křepelčích vajíček
  • středně velká mrkev
  • petržel (nejlépe čerstvá z květináče)
  • majonéza + černé potravinářské barvivo nebo hřebíček
  • 6 ks párátek
  1. Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo (2 - 3 min.)
  2. Horkou vodu od vajíček vylijte a zalijte je studenou vodou a nechte odstát alespoň 10 minut
  3. Mezitím si očistěte mrkev a nakrájejte ji na 12 koleček. Ze zbytku mrkve vytvořte 6 malých klínů, které poslouží jako nos.
  4. Vychladlá vajíčka opatrně oloupejte. Skořápka křepelčích vajec není tak křehká jako u slepičích vajec a loupání je tedy o něco pracnější.
  5. Vajíčka bude potřeba maličko seříznout tak, aby vznikla základna a sněhuláček hezky stál na talířku a zároveň mu z hlavy nepadala mrkvová čepička.
  6. Vajíčko postavíte seříznutou stranou dolů a doprostřed píchnete párátko, na které napíchnete druhé vajíčko tak, aby plochá část byla nahoře.
  7. Obarvenou majonézou nebo hřebíčkem uděláme oči, mezi které píchnete nos z mrkvového klínku.
  8. Z petrželových lístků udělejte ručičky a nakonec dejte na vrchní plochu mrkvová kolečka a vitamínový sněhulák je na světě!

Vánoční houbová polévka

vánoční houbová polévka

Houby - sušený zázrak
Houby, které jste si během podzimu zajisté nasušili na zimu vám nyní přinesou užitek a další porci vitamínů. Očím prospěje zejména provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D .
A to není všechno, protože houby mají blahodárné účinky pro celé tělo - snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, podporují imunitní systém, zbavují tělo toxických kovů a fungují jako prevence proti rakovině tlustého střeva. To jsou důvody, proč by měly mít houby na sváteční tabuli své čestné místo.

Suroviny pro 6 osob:
  • 300 g celeru na vývar
  • 300 g mrkve na vývar
  • 300 g cibule na vývar
  • 100 g pastynáku na vývar
  • 20 g sušených hub
  • hrst krup
  • 2 střední brambory
  • česnek (dle libosti)
  • pepř celý na vývar
  • jalovec na vývar
  • bobkový list
  • kmín
  • sůl
  1. Základem je zeleninový vývar. Zeleninu určenou pro vývar očistěte, opláchněte a odvažte si množství dle receptury. Zeleninu poté nakrájejte na kostky cca 1x1 cm a vložte ji do hrnce.
  2. Nakrájenou zeleninu zalijte 1,80 l studené vody a přidejte sůl, cca 6-10 kuliček pepře a 2 kuličky jalovce. Takto připravený hrnec dejte na plotnu a vařte 45 - 60 min při teplotě 80 - 90 °C . Při mírném varu pustí zelenina tu správnou chuť.
  3. Mezitím si v malém rendlíku uvařte v osolené vodě hrst krup.
  4. Uvařený vývar slejte. Uvařená zelenina už nebude ke konzumaci příliš dobrá, ale pokud ve vaší kuchyni najde ještě uplatnění, pak to bude jedině dobře.
  5. Slitý vývar přiveďte k varu, přidejte oloupaný brambor nakrájený na kostky, sušené houby, bobkový list a trošku kmínu.
  6. Než se brambor uvaří, přidejte do polévky uvařené kroupy.
  7. Nyní je prostor pro případné dosolení polévky.
  8. Jakmile polévku sejmete ze sporáku, můžete do polévky prolisovat česnek a přikrýt hrnec poklicí. Česnek tak neztratí žádné léčivé látky a aroma polévky bude výraznější.
  9. Před servírováním každý talíř ozdobte snítkou čerstvé petrželky.

Vánoční kapr

vánoční kapr

Kapr - perla českých rybníků
Zlatý hřeb každé štědrovečerní večeře je kapr.
Kapr patří mezi středně tučné ryby (obsahuje 2 - 10 % tuku) a právě tuk v této rybce je nosičem omega-3 mastných kyselin a vitamínů A a D , které očím velmi prospívají. Abychom ze zdravé suroviny neudělali pokrm, který formou přípravy pozbyde všechna pozitiva, přinášíme vám recept na kapra pečeného. Tato příprava vánočního kapra uchová v mase všechny důležité živiny a tělo z něj bude mít užitek.

Suroviny pro 6 osob:
  1. 1 očištěný kapr o váze okolo 2,50 Kg
  2. 3 lžíce tekutého medu
  3. 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
  4. 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  5. šťáva z 1 ks citrónu a 1 ks pomeranče
  6. máslo na vymazání formy
  7. mletý pepř
  8. sůl
  • Kapra očistěte (nezapomeňte si schovat pár šupinek do peněženky), zbavte jej hlavy a ploutví.
  • Takto připraveného kapra omyjte a osušte.
  • Maso naporcujte kolmo k páteři tak, aby vznikly podkovy cca 3 cm široké.
  • Naporcované podkovy osolte a opepřete. Pamatujte, že ryby obecně snesou trošku více soli.
  • Nejprve nastrouhejte citronovou a pomerančovou kůru z připravených citrusů a poté z citronu i pomeranče vymačkejte šťávu.
  • Část vymačkané šťávy z ovoce (cca 1/3) si dejte stranou. Ke zbývajícím 2/3 šťávy přidejte nastrouhanou kůru a marinujte v této směsi maso alespoň 30 min.
  • Zapékací mísu si vytřete máslem a pár lístečků másla nechte navrch, aby se pečínka nepřipekla.
  • Vyhřejte troubu na 200°C . Do zapékací misky vložte kapří podkovy a zbytek marinády dejte stranou. Tu již nebudete potřebovat.
  • Zapékací mísu dejte do vyhřáté trouby a zprudka pečte 15 - 20 min (řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou).
  • Zapékací mísu vyndejte a teplotu stáhněte na 180°C . Kapří podkovy nyní zlehka potřete medem a podlijte je 1/3 čisté šťávy z ovoce, kterou jste si dali stranou.
  • Zapékací mísu vraťte zpět do trouby a dopečte ještě 10 - 15 min
  • Tuto chuťově vyváženou kapří pochoutku doporučujeme servírovat s mléčnou bramborovou kaší.
  • Dobrou chuť a pozor na kosti!

Roztomilý dezert

jahodový dezert

Jahody
Sváteční menu se bez dezertu neobejde. Protože je všeobecně známo, že v jednoduchosti je síla, máme pro vás dezert, který bude sladkou tečkou s pořádnou porcí vitamínu C.
Obsah vitamínu C je u jahod srovnatelný s citrusovými plody (může dosahovat od 40 do 90 mg/100 g plodu v závislosti na odrůdě).
Jahody jsou však také bohatým zdrojem vitamínu A, B a E , které jsou pro zdraví očí nepostradatelné.
Nejen flavonoidy ale i další látky v jahodách pomáhají k prevenci řady očních chorob, neboť dokážou odchytávat volné radikály. Díky draslíku přispívají k vyrovnávání tlaku v očích. Proto neváhejte a mlsejte zdravě!

Suroviny pro 6 osob:

  • Krabička čerstvých jahod
  • Smetana ke šlehání
  • Hořká čokoláda
  1. Jahody omyjte a nechte je oschnout.
  2. Mezitím si ušlehejte šlehačku a připravte ji do zdobícího sáčku s menší zdobící trubičkou (průměr 0,50 cm bohatě stačí).
  3. Nakrájejte si čokoládu na maličké kousky.
  4. Každé jahodě odřízněte stopku se zelenými lístky a ukrojte alespoň 0,50 cm špičku.
  5. Jahody postavte na místo, kde bývala stopka.
  6. Sáčkem dejte na každou jahodu malou porci šlehačky, na kterou položte jahodovou špičku. Vznikne tak čepice, které udělejte zdobícím sáčkem bambuli.
  7. Na aplikaci čokoládových oček vám doporučujeme použít pinzetu. Jinak se vám bude čokoláda v prstech roztékat.
  8. Část šlehačky dejte do pevného sáčku, u kterého uděláte otvor velký max. 2 mm. Posledním krokem jsou totiž knoflíčky.
  9. Dobrou chuť!

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?