Recept na výbornou dýňovou polévku
Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)
Kulatý tvar, který se sbíhá do tlusté stopky evokuje tvarem bombu a skutečně to vitamínová bomba je. Tykev velkoplodá neboli dýně je bohatým zdrojem vitamínu A, který je přezdíván jako „oční vitamín“, betakarotenu (provitamín A), ale především je zdrojem Luteinu, který se přímo nachází v oku a významně se podílí na centrálním vidění.
Obecně jsou dýně zdrojem vysokého množství živin, ale očím nejvíce prospívá:(průměrné hodnoty obsahu živin u tykví)
- Vitamín A – 426 mg/100 g
- Vitamín C – 9 mg/100g
- Beta-karoten – 3100 mg/100g
- Lutein – 1500 mg/100g
- Zinek – 0,32 mg/100g
Dýně Hokkaido
Původ dýně Hokkaido bychom nalezli na
dálném východě, v Japonsku. Patří do skupiny tykví velkoplodých
(Cucurbita maxima), ale její velikost je pro domácí vaření tak akorát
(okolo 1-2 Kg). Ovšem nejen velikost stojí za narůstající oblibou této
senzační zeleniny, je to především její vyšlechtěná chuť. Místo
klasické tykvové příchutě naleznete v sytě oranžové dužině dýně
Hokkaido chuť pečených kaštanů či lahůdkových brambor.
Připravili jsme si tedy pro vás recept na chutnou dýňovou polévku, která
dopřeje, nikoli jen očím ale celému tělu, pořádnou dávku vitamínů,
minerálů a také antioxidantů, které jsou pro celkové zdraví zásadní.
Výborná dýňová polévka
Před samotným vařením si nejprve připravte suroviny, aby vaření bylo plynulé.- Dýně Hokkaido
- Cibule nebo šalotka
- Česnek
- Olivový olej
- Voda
- Sůl
- Pepř
- Kari (špetka bohatě stačí)
- Dýňová semínka (předem opražená)
- Šlehačka nebo zakysaná smetana (dle vaší chuti)
1.
Omytou dýni očistěte od nevzhledných výrostků či poškozené slupky,
zbavte ji stopky a rozdělte ji na půl. Poté ji zbavte jádřince a dužinu
(včetně slupky) nakrájejte na kostky cca 2x2 cm. Takto připravenou dýni
prozatím odložte do misky.
2. Nakrájejte si cibuli
najemno a odložte ji rovněž do misky.
3. Oloupejte si
1–2 stroužky česneku (podle intenzity česneku nebo dle vaší chuti)
4. V hlubší pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli,
česnek a osmahněte je lehce do sklovata, aby se uvolnila vůně a poté
přidejte kostky dýně. Když začne cibulka a česnek chytat zlatavou barvu,
osolte dýni a po chvilce můžete dýni podlít vodou a podusit do měkka.
5. Nyní si připravte ponorný mixér a měkkou dýni
rozmixujte do hladka. Je-li rozmixovaná směs příliš hustá, nařeďte ji
vodou do konzistence, kterou máte rádi.
6. Poté už
zbývá pouze doladit chuť solí, pepřem a máte-li rádi kari koření,
můžete přidat špetku kari.
7. Těsně před
servírováním nebo během samotného vaření si opražte dýňová semínka a
připravte na stůl.
8. Dýňovou polévku servírujte s
kapkou smetany a opraženými dýňovými semínky. Chutným pečivem s
dýňovými semínky jistě nešlápnete vedle.
Dobrou chuť!
Komentáře