Recept na výbornou dýňovou polévku

Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)

Kulatý tvar, který se sbíhá do tlusté stopky evokuje tvarem bombu a skutečně to vitamínová bomba je. Tykev velkoplodá neboli dýně je bohatým zdrojem vitamínu A, který je přezdíván jako „oční vitamín“, betakarotenu (provitamín A), ale především je zdrojem Luteinu, který se přímo nachází v oku a významně se podílí na centrálním vidění.

Obecně jsou dýně zdrojem vysokého množství živin, ale očím nejvíce prospívá:
(průměrné hodnoty obsahu živin u tykví)
  • Vitamín A – 426 mg/100 g
  • Vitamín C – 9 mg/100g
  • Beta-karoten – 3100 mg/100g
  • Lutein – 1500 mg/100g
  • Zinek – 0,32 mg/100g

Dýně Hokkaido

Původ dýně Hokkaido bychom nalezli na dálném východě, v Japonsku. Patří do skupiny tykví velkoplodých (Cucurbita maxima), ale její velikost je pro domácí vaření tak akorát (okolo 1-2 Kg). Ovšem nejen velikost stojí za narůstající oblibou této senzační zeleniny, je to především její vyšlechtěná chuť. Místo klasické tykvové příchutě naleznete v sytě oranžové dužině dýně Hokkaido chuť pečených kaštanů či lahůdkových brambor.

Připravili jsme si tedy pro vás recept na chutnou dýňovou polévku, která dopřeje, nikoli jen očím ale celému tělu, pořádnou dávku vitamínů, minerálů a také antioxidantů, které jsou pro celkové zdraví zásadní.

Výborná dýňová polévka

popis fotky Před samotným vařením si nejprve připravte suroviny, aby vaření bylo plynulé.
  • Dýně Hokkaido
  • Cibule nebo šalotka
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Voda
  • Sůl
  • Pepř
  • Kari (špetka bohatě stačí)
  • Dýňová semínka (předem opražená)
  • Šlehačka nebo zakysaná smetana (dle vaší chuti)

1. Omytou dýni očistěte od nevzhledných výrostků či poškozené slupky, zbavte ji stopky a rozdělte ji na půl. Poté ji zbavte jádřince a dužinu (včetně slupky) nakrájejte na kostky cca 2x2 cm. Takto připravenou dýni prozatím odložte do misky.
2. Nakrájejte si cibuli najemno a odložte ji rovněž do misky.
3. Oloupejte si 1–2 stroužky česneku (podle intenzity česneku nebo dle vaší chuti)
4. V hlubší pánvi zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, česnek a osmahněte je lehce do sklovata, aby se uvolnila vůně a poté přidejte kostky dýně. Když začne cibulka a česnek chytat zlatavou barvu, osolte dýni a po chvilce můžete dýni podlít vodou a podusit do měkka.
5. Nyní si připravte ponorný mixér a měkkou dýni rozmixujte do hladka. Je-li rozmixovaná směs příliš hustá, nařeďte ji vodou do konzistence, kterou máte rádi.
6. Poté už zbývá pouze doladit chuť solí, pepřem a máte-li rádi kari koření, můžete přidat špetku kari.
7. Těsně před servírováním nebo během samotného vaření si opražte dýňová semínka a připravte na stůl.
8. Dýňovou polévku servírujte s kapkou smetany a opraženými dýňovými semínky. Chutným pečivem s dýňovými semínky jistě nešlápnete vedle.
Dobrou chuť!

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?