Recept na lososové podkovy se zeleným chřestem a pošírovaným vejcem

Lososové maso

Losos je rybou, která tělu přináší vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínů D, E a vitamíny skupiny B. Proto neváhejte a zařaďte tuto rybu plnou zdraví do svého jídelníčku.

Orientační hodnoty obsahu vitamínů a prvků ve 100 g lososového masa:
  • vitamín E – 1,91 mg
  • vitamín D–5–20 mg
  • vitamín B2 – 0,13 mg
  • vitamín B6 – 0,75mg
  • omega-3 mastné kyseliny – 9,5 mg
  • zinek – 0,6 mg
lososové podkovy s pošírovaným vejcem a chřestem

Lososové podkovy

  • 4 lososové podkovy / lze použít i cca 5 cm široké kusy z filetu
  • olivový olej
  • citron
  • 1 lžíce tmavého medu
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  1. Pokud to bude nutné, podkovy opláchněte studenou vodou a následně osušte papírovými utěrkami.
  2. Omytý citron vymačkejte do hrnku, přidejte prolisovaný česnek a lžíci medu. Směs zamíchejte tak, aby se suroviny dobře promísily.
  3. Lososové podkovy z obou stran osolte a opepřete.
  4. Lososové podkovy z obou stran potřete citronovou směsí a odložte na chvíli do misky (nyní je čas na přípravu holandské omáčky a přípravu chřestu na jeho vaření).
  5. Připravte si grilovací pánev, rozpalte na středním plameni olivový olej.
  6. Podkovy pečte 4–5 min z každé strany.
  7. Hotové podkovy vložte do pekáčku s lístkem másla a vložte do trouby předehřáté cca na 70 °C, aby se temperovala teplota, než uděláte přílohy.

Holandská omáčka

  • 3 žloutky
  • 4 lžíce bílého suchého vína
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  1. Připravte si hrnec s vodou, nad kterým budete ve větší nerezové míse pracovat.
  2. V dalším menším kastrůlku si rozpusťte máslo.
  3. Vodu v hrnci přiveďte k varu.
  4. Žloutky vložte do nerezové mísy a přidejte víno, vinný ocet, citronovou šťávu, sůl a čerstvě namletý pepř. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou a metlou suroviny šlehejte do husté pěny. Dbejte na to, aby se žloutky nad lázní neuvařily.
  5. Jakmile hmota zhoustne, mísu sejměte z lázně a pomalu přidávejte za stálého šlehání rozpuštěné máslo.
  6. Hotovou omáčku naaranžujte do hezké misky.
pošírované vejce

Pošírované vejce

Vajíčka jsou bohatým zdrojem živin a vitamínů z nichž mají pro oči velký význam zejména vitamín A, D, B-komplex, ale vajíčka obsahují i nepostradatelný lutein a zinek.

  • 4 vejce
  • sůl
  • ocet
  1. Připravte si hrnec s vodou, do které přidáte ocet (na 100 ml vody připadne 1 lžíce octa)
  2. Vodu přiveďte k varu a stáhněte oheň, abyste se dostali těsně pod bod varu. Voda nesmí vřít. Bubliny by vejce potrhaly.
  3. Vejce klepněte do hrnečku nebo velké naběračky a pomalu jej vložte do horké vody. Bílek okamžitě začne bělat.
  4. Do lázně postupně vložte 4 vajíčka a hlídejte si čas. Vajíčko má být v lázni 3 minuty .
  5. Po 3 minutách vajíčko vyndejte z lázně pomocí děrované naběračky.
  6. Hotové pošírované vejce má tuhý bílek, ale žloutek je měkký.
  7. Vejce odložte na talířek stranou.

Zelený chřest

Chřest je lahodná jarní zelenina, kterou si můžete dopřát jen jednou za rok. Proto je dobré využít chřestovou sezónu na maximum. Chřest je bohatým zdrojem vitamínů C, E a A.

  • svazek zeleného chřestu
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  1. Každý výhonek chřestu odkrojte cca 2 cm
  2. Vložte do vroucí osolené vody a vařte cca 2–3 min
  3. Uvařený chřest servírujte přímo na talíř.
  4. Nakonec jemně osolte, opepřete čerstvě namletým pepřem a zakápněte olivovým olejem.

Doporučujeme nezanedbat přípravu . Pokud budete mít všechny suroviny připravené a odměřené. Pak bude vaření rychlé a plynulé.
Nakonec každý talíř naaranžujte dle ilustrační fotografie a nezapomeňte umístit všem na dosah misku s lahodnou Holandskou omáčkou.
Dobrou chuť.

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?