Recept na lahodnou brokolicovou polévku

Brokolice (lat. Brassica olerace)

Brokolice pochází ze středomořských oblastí a je bohatým zdrojem velkého množství vitamínů a živin důležitých nejen pro oči např.:

  • Vitamín C-87 mg/100 g
  • Vitamín E -1,30 mg/100 g
  • Karoten - 0,575 mg/100 g
  • Zinek - 0,60 mg/100 g
  • Mastné kyseliny - 0,80 g/100 g

Je to zelenina, která je pro svou výraznou a bohatou chuť velmi oblíbenou surovinou v kuchyni.
Z brokolice můžete připravit hlavní pokrm, polévku i přílohu. Využití je skutečně pestré. Jste-li zahradník, jistě víte, že jarní a podzimní brokolice je chuťově lepší, neboť ji svědčí teploty od 10 do 25 °C. V letních měsících má brokolice tendenci jít do květu a ztrácí tak na chuti.
Pro lidské tělo je důležité přijímat vitamíny v jejich přirozené podobě a zároveň z potravin čerpat sílu a energii pro zdravý život.
Přinášíme vám tedy recept na lahodnou brokolicovou polévku, která se stane vitamínovou bombou nejen v podzimních měsících.

Lahodná brokolicová polévka

Brokolicová polécka

Před samotným vařením si nejprve připravte suroviny, aby vaření bylo plynulé.

  • Brokolice
  • Cibule nebo šalotka
  • Česnek
  • Máslo
  • Voda
  • Sůl
  • Pepř
  • Starší chléb
  • Šlehačka nebo zakysaná smetana (dle vaší chuti)
  1. Omytou brokolici rozdělte na růžičky a zbylý košťál oloupejte a nakrájejte na plátky nebo na malé kostičky cca 1x1 cm. Takto připravenou brokolici prozatím odložte do misky.
  2. Nakrájejte si cibuli najemno a odložte ji rovněž do misky.
  3. Oloupejte si 1-2 stroužky česneku (podle intenzity česneku nebo dle vaší chuti)
  4. Z bochníku staršího chleba nakrájejte slabší krajíčky a připravte krajíce k toustovači.
  5. Nyní si připravte hrnec, do kterého dejte máslo a zapněte plotýnku.
  6. Až se máslo rozpustí a začne pomalu pěnit, vezměte misku s cibulkou a vysypte ji do hrnce. Cibulku osmahněte jemně dozlatova.
  7. Poté do hrnce nalijte zhruba 1 litr vody o pokojové teplotě a osolte ji. Až se ve vodě začnou tvořit malé bubliny přidejte do hrnce brokolici a vařte ji tzv. na skus (7-10 minut)
  8. Sejměte hrnec z plotýnky a odlijte z něj zhruba větší hrnek vzniklého vývaru a odložte jej stranou pro případné zředění polévky.
  9. Ponorným mixérem rozmixujte brokolici s cibulí a vzniklým vývarem. Pokud je rozmixovaná směs příliš hustá, nařeďte ji odlitým vývarem.
  10. Hrnec vraťte na plotýnku a na mírném ohni ji prohřívejte a mezitím ji dochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
  11. Těsně před servírováním si opečte chléb v toustovači a společně se smetanou a talíři vše připravte na jídelní stůl.
  12. Brokolicovou polévku servírujte se smetanou, opečeným chlebem a lístkem bazalky.
    Dobrou chuť!

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?