Recept na lahodnou brokolicovou polévku
Brokolice (lat. Brassica olerace)
Brokolice pochází ze středomořských oblastí a je bohatým zdrojem velkého množství vitamínů a živin důležitých nejen pro oči např.:
- Vitamín C-87 mg/100 g
- Vitamín E -1,30 mg/100 g
- Karoten - 0,575 mg/100 g
- Zinek - 0,60 mg/100 g
- Mastné kyseliny - 0,80 g/100 g
Je to zelenina, která je pro svou výraznou a bohatou chuť velmi
oblíbenou surovinou v kuchyni.
Z brokolice můžete připravit hlavní
pokrm, polévku i přílohu. Využití je skutečně pestré. Jste-li
zahradník, jistě víte, že jarní a podzimní brokolice je chuťově lepší,
neboť ji svědčí teploty od 10 do 25 °C. V letních měsících má
brokolice tendenci jít do květu a ztrácí tak na chuti.
Pro lidské
tělo je důležité přijímat vitamíny v jejich přirozené podobě a
zároveň z potravin čerpat sílu a energii pro zdravý život.
Přinášíme vám tedy recept na lahodnou brokolicovou polévku, která se
stane vitamínovou bombou nejen v podzimních měsících.
Lahodná brokolicová polévka
Před samotným vařením si nejprve připravte suroviny, aby vaření bylo plynulé.
- Brokolice
- Cibule nebo šalotka
- Česnek
- Máslo
- Voda
- Sůl
- Pepř
- Starší chléb
- Šlehačka nebo zakysaná smetana (dle vaší chuti)
- Omytou brokolici rozdělte na růžičky a zbylý košťál oloupejte a nakrájejte na plátky nebo na malé kostičky cca 1x1 cm. Takto připravenou brokolici prozatím odložte do misky.
- Nakrájejte si cibuli najemno a odložte ji rovněž do misky.
- Oloupejte si 1-2 stroužky česneku (podle intenzity česneku nebo dle vaší chuti)
- Z bochníku staršího chleba nakrájejte slabší krajíčky a připravte krajíce k toustovači.
- Nyní si připravte hrnec, do kterého dejte máslo a zapněte plotýnku.
- Až se máslo rozpustí a začne pomalu pěnit, vezměte misku s cibulkou a vysypte ji do hrnce. Cibulku osmahněte jemně dozlatova.
- Poté do hrnce nalijte zhruba 1 litr vody o pokojové teplotě a osolte ji. Až se ve vodě začnou tvořit malé bubliny přidejte do hrnce brokolici a vařte ji tzv. na skus (7-10 minut)
- Sejměte hrnec z plotýnky a odlijte z něj zhruba větší hrnek vzniklého vývaru a odložte jej stranou pro případné zředění polévky.
- Ponorným mixérem rozmixujte brokolici s cibulí a vzniklým vývarem. Pokud je rozmixovaná směs příliš hustá, nařeďte ji odlitým vývarem.
- Hrnec vraťte na plotýnku a na mírném ohni ji prohřívejte a mezitím ji dochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Těsně před servírováním si opečte chléb v toustovači a společně se smetanou a talíři vše připravte na jídelní stůl.
- Brokolicovou polévku
servírujte se smetanou, opečeným chlebem a lístkem bazalky.
Dobrou chuť!
Komentáře