Recept na křehký špenátový quiche s vejci

Špenát setý

Rostlina, která pro vysoký obsah vitamínů, prvků a dalších živin rozhodně patří do jídelníčku každého z nás.

Orientační hodnoty obsahu vitamínů ve 100 g špenátu setého:
  • Vitamín C - 26,00 mg
  • Vitamín E - 1,71 mg
  • Vitamín B6 - 0,17 mg
  • Karoten - 3,54 mg
  • Zinek - 0,70 mg

Mezi nejdůležitější látky můžeme zařadit karoteny, které jsou ve špenátu hojně zastoupeny. Karoteny může tělo proměnit na vitamin A, který se právem přezdívá jako oční vitamín.
Je to právě strava bohatá na beta-karoteny, jenž napomáhá předcházet degeneraci tzv. žluté skvrny na sítnici oka. Degenerace žluté skvrny často způsobuje slepotu u starších lidí. I z tohoto důvodu, je strava bohatá na karoteny a další živiny do budoucna velmi prospěšná.

Vejce

Vejce jsou bohatým zdrojem živin a vitamínů z nichž mají pro oči velký význam zejména vitamín A, E, B-komplex ale i nepostradatelný lutein a zinek.

Orientační hodnoty obsahu vitamínů ve 100 g slepičího vajíčka:

  • Vitamín E - 1,91 mg
  • Vitamín B2 - 0,47 mg
  • Zinek - 1,30 mg
  • Lutein (vejce vařené natvrdo) - 353 µg

Zejména lutein předchází oxidačnímu poškození citlivého anatomického úseku oka volnými radikály . A je prokázáno, že příjem luteinu má významný vliv na míru zbarvení tzv. žluté skvrny, jenž se nachází na sítnici oka. Právě žlutá skvrna hraje důležitou roli v centrálním vidění, a proto je důležité poskytovat ji dostatečný příjem kvalitních živin.

špenátový qiche s vejci

Křehký špenátový quiche s vejci

Těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 165 g másla nakrájené na malé kostky
  • 8 lžic studené vody
  • ½ lžičky soli

Těsto můžete připravit snadno v robotu, ale my vám popíšeme postup pro ruční zpracování těsta.

  1. Nejprve si na vál vysypte navážené množství mouky.
  2. K mouce přidejte sůl a promíchejte.
  3. Odvážené máslo přidejte ke směsi mouky a soli a vypracujte drobenku.
  4. K dobře zpracované drobence přidejte 8 lžic studené vody a vypracujte hladké těsto. Těsto nehněťte příliš dlouho, jinak bude těsto tuhé a nepoddajné.
  5. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho alespoň 30 min odležet v chladničce.

Příprava koláče

Náplň:

  • 250 g čerstvých špenátových listů
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g parmazánu (strouhaného)
  • 100 g sýru gruyère, lze ale použít prakticky jakýkoli sýr
  • 5 oloupaných vajec vařených natvrdo
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • hrst strouhaného sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  1. Připravte si zapékací mísu kulatého tvaru s průměrem cca 25 cm, vymažte ji olejem a vysypte ji hrubou moukou.
  2. Uvařte si 5 vajec natvrdo, které po uvaření zalijte studenou vodou. Díky studené lázni jdou vajíčka dobře loupat.
  3. Špenátové listy spařte horkou vodou, nechte je okapat, a nakonec listy vyždímejte.
  4. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a opečte ji dozlatova. Poté ji dejte stranou zchladnout.
  5. Mezi tím si dejte vyždímaný špenát do mísy, přidejte tvaroh, sýry a směs dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidejte cibulku a směs dobře promíchejte.
  6. Nyní můžete těsto rozválet na válu na tloušťku cca 3 mm, naviňte jej na váleček a přeneste ho nad zapékací mísu, kde těsto opatrně rozvinete a položíte ho na ní.
  7. Těsto do mísy usaďte tak, aby hezky kopírovalo její tvar a přebytečné okraje ořízněte a těsto na dně mísy propíchejte vidličkou po celém povrchu.
  8. Zhruba ½ špenátové směsi dejte na těsto do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete.
  9. Nyní do mísy se špenátovou směsí položte oloupaná vařená vejce. Můžete je nechat v celku nebo je můžete rozříznout na poloviny a poskládat je řezem nahoru po obvodu mísy. Nakonec na ně dejte zbytek špenátové směsi.
  10. Takto připravený koláč posypte strouhaným sýrem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte jej cca 30 min. Berte samozřejmě v potaz zkušenosti s vaší troubou. Koláč by měl být v každém případě dozlatova upečený.
  11. Quiche je dobrý teplý i studený. Dobrou chuť!

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?