Recept na křehká restovaná játra
Játra
Vitamín A , který je právem označován jako oční vitamín má v játrech bohaté zastoupení. Dokonce jde o potravinu s nejvyšším obsahem tohoto vitamínu.
Orientační hodnoty obsahu vitamínů ve 100 g vepřových jater:- Vitamín A – 17,6 mg
- Vitamín B2 – 3,1 mg
- Vitamín B12 – 39 µg
- Železo – 15 mg
- Zinek – 6,4 mg
Připomeňme si, že je to právě vitamín A, který je nezbytný pro tvorbu
rodopsinu, což je zrakový pigment, který je používán při nízkém
osvětlení. Nedostatek vitamínu A vede k šerosleposti nebo zvyšuje sklon k
zánětům očních spojivek.
Játra jsou však rovněž zdrojem
celé skupiny vitamínů B, vitamínu D a současně jsou zdrojem
potřebných prvků jako je železo, zinek, měď a
chrom .
Křehká restovaná játra
- Čerstvá vepřová játra (lze použít i kuřecí či telecí)
- Hladkolistá petržel
- Máslo
- Rostlinný olej
- Sůl
- Pepř
- Játra vybírejte pečlivě. Čerstvá játra nesmí být oschlá ani na sobě nesmí mít skvrny nebo dokonce zapáchat. Játra musí být hezky červená a křehká.
- Před tepelnou úpravou játra omyjte, osušte a očistěte od blan.
- Játra poté můžete nakrájet na 1 – 1,50 cm silné plátky, a protože jsou vepřová játra poměrně velká, doporučujeme plátky rozkrojit na menší kusy.
- Nakrájené kousky jater rozprostřete na prkénko, přetáhněte je potravinářskou fólií a poté je jemně naklepejte.
- Játra NESOLTE před restováním (pokud byste játra posolili, ztvrdla by během restování).
- Naklepaná játra naložte alespoň na hodinu do rostlinného oleje. Játra změknou a během restování se tolik nesrazí.
- Játra restujte na rozpálené, nejlépe, silnostěnné pánvi bez dalšího přidaného oleje (postačí vám olej, ve kterém byla játra naložena).
- Restujte ± 2 minuty z každé strany (podle tloušťky a velikosti jednotlivých kusů). Doporučujeme do jater při otáčení nepíchat. Použijte pouze vařečku nebo obracecí kleště.
- Hotové kousky odkládejte do hlubokého talíře, který si můžete předehřát v troubě. Játra vám pak vydrží hezky teplá.
- >Hotová játra osolte, jemně popepřete a položte na ně lísteček másla. Těsně před servírováním játra posypte najemno nakrájenou hladkolistou petrželkou.
- >Hotová játra podávejte samotná nebo s tatarskou omáčkou.
- >Jako příloha se perfektně hodí pečené brambory ve slupce.
Lilek brambor neboli brambor obecný
I brambory v sobě skrývají prvky a vitamíny, které prospívají očím.
Orientační hodnoty ve 100 g:
- Zinek – 0,40 mg
- Vitamín C – 11 až 21 mg
- Vitamín B6 – 0,31 mg
- a stopy karotenů
Svatopluk Presl, český botanik a buditel, označil brambory za „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“. Brambory se na evropský kontinent dostaly z Ameriky počátkem 19. století a rychle si našly v zemědělství své čestné místo. Byly to právě brambory, které ochránili Evropu od hladomoru i kurdějí.
Opečené brambory
- Výběrové brambory
- Olivový olej
- ½ palice česneku
- Sůl
- Brambory omyjte a rozkrájejte na čtvrtiny či osminy (podle velikosti brambor).
- Nakrájené brambory vložte do hrnce a zalijte je vodou. Takto připravené brambory nechte alespoň 15 min stát. Uvolní se tak přebytečný škrob.
- Vodu z odstátých brambor slejte, nalijte novou a osolte ji. Nyní můžete dát brambory na plotýnku.
- Vařte je max. po dobu 15 min. Brambory potřebujeme mít úplně nedovařené.
- Brambory slijte přes cedník a nechte je důkladně okapat.
- Mezitím si připravte plech vyložený pečícím papírem, na který rozprostřete oschlé brambory.
- Na plech přidejte celé, oloupané stroužky česneku a maličko pocákejte olivovým olejem.
- Dejte plech péct do předehřáté trouby a pečte při 190–210 °C do zlatavého zbarvení .
- Hotové brambory osolte a společně s papírem je vložte do servírovací mísy.
Dobrou chuť!
Komentáře