0 Kč

Produkty v košíku

V košíku nejsou žádné produkty

Zobrazit košík

Lubrikační látka Hyaluronát sodný


Přirozený výskyt kyseliny hyaluronové

Kyselina hyaluronová tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty. Je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Ve velkém množství se nachází v očním sklivci, synoviální (nitrokloubní) tekutině a kůži. Rovněž tvoří slizovité obaly vajíček některých organizmů.

Protože je známo, že se tato látka v organizmu nachází spíše jako sodná nebo jiná sůl, prosazuje se spíše označení hyaluronan či hyaluronát.

Biologické funkce kyseliny hyaluronové

1, Váže na sebe vodu (pojme přibližně tisícinásobek objemu!)
2, Brání ukládání kolagenu a tím podporuje bezjizevnaté hojení tkáně
3, Má analgetický účinek
4, V kloubní tekutině slouží kyselina hyaluronová díky svým viskoelastickým vlastnostem jako lubrikant a tlumič nárazů a inhibitor degradace kloubní chrupavky

Kde se využívá?

V segmentu kontaktních čoček je využívána jako lubrikační látka u očních kapek a roztoků.
V nedávné době se na trhu objevily první roztoky na kontaktní čočky s jejím obsahem – Gelone a Laim-Care.
Zklidňuijící oční kapky s obsahem hyaluronátu sodného: oční sprej LAIM Moisture.

Kontaktní čočky, které již tuto látku obsahují od výroby: kontaktní čočky TopVue (jednodenní, měsíční a čtrnáctidenní).

Již v 60. letech 20. století se využívala kyselina hyaluronová k lokální léčbě popálenin a kožních vředů. Od r. 1979 je na trhu kyselina hyaluronová určená pro použití v oční chirurgii. Chrání jemné oční tkáně, především endotel (buněčná vrstva vnitřku) rohovky, před poškozením během chirurgického výkonu. Využívá se i jako náhrada sklivce při operaci šedého zákalu nebo implantaci čočky.

Druhé nejširší využití představuje vnitrokloubní aplikace (tzv. viskosuplementace) u pacientů s osteoartrózou.

Novou možností je její periartikulární (okolokloubní) aplikace při podvrtnutí kotníku. Významné je využití v plastické chirurgii (vyplň vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou). Kyselina hyaluronová slouží také k výrobě přípravku Hyiodine, který lze následně využít k plastickým operacím, kosmetickým zákrokům, ale i v oblasti chirurgie.

Přečtěte si také:
Vliv slz na nošení kontaktních čoček
Příznaky očního onemocnění

Pages comments: Reply to # - Zrušit
Top