Kyselina hyaluronová vs. hyaluronan sodný

Jaký je mezi nimi rozdíl?

hyaluronan

Kyselina hyaluronová (označována též jako hyaluronan či hyaluronát) je nevětvený polysacharid, který je součástí lidského těla a najdeme jej např. v mezibuněčné hmotě, v očích, kloubní tekutině ale i v pokožce. Konkrétně se jedná o nesulfátovaný glykosaminoglykan.
V přírodě se však tento polysacharid nachází spíše ve formě soli a ne kyseliny.
Důvodem je rychlý rozklad kyseliny hyaluronové. Prostředí se poté stává kyselé, a proto ji za fyziologických podmínek v živých organismech nenalezneme.
Čistou formu kyseliny hyaluronové bychom nalezli spíše v chemických laboratořích.

Hyaluronát sodný je tedy sůl, jenž vznikla derivací kyseliny hyaluronové a z chemického hlediska se jedná o mnohem stabilnější látku.
Hyaluronát sodný je produkován organismy (zvířaty a mikroorganismy) a v laboratořích je izolován do čisté formy. Izolovaný hyaluronát sodný se poté stává výchozí látkou pro výrobu čisté kyseliny hyaluronové.

S jakým označením se tedy setkáváme?

Označení kyselina hyaluronová se stalo jakousi „kouzelnou formulí“ v oblasti marketingu a reklam nejen kosmetických produktů.
Nicméně označení kyselina hyaluronová je ve většině případů synonymem pro hyaluronát sodný.
Takže v tomto případě mezi látkami není žádný rozdíl v jejich ať už fyzikálních, chemických či biologických vlastnostech.

Zajímavosti

  • perfektně váže vodu (cca tisícinásobek ke své hmotnosti)
  • brání ukládání kolagenu (bezjizevnaté hojení tkáně)
  • je popsán i analgetický účinek

Široké využití

Díky využití molekulové hmotnosti lze hyaluronát sodný uplatnit v širším rozsahu. Průnik hyaluronátu sodného závisí právě na jeho molekulové hmotnosti.

Vyšší molekulová hmotnost (velká molekula, jenž pokožkou nepronikne)
Využití:
  • přípravky na léčbu chrupavek, kloubů a šlach (intraartikulární a intravenózní aplikace)
  • umělé kožní štěpy
  • umělá kůže pro testování kosmetických surovin
  • žilní štěpy
  • epidurální injekce pro estetickou medicínu
  • médium pro oplodnění vajíčka in vitro atd.
Nižší molekulová hmotnost (snadnější průnik pokožkou)
Využití:
  • oční kapky
  • léčivé přípravky na rány a popáleniny
  • posilování imunity proti bakteriálním infekcím
  • umělé štepy chrupavky (dlouhé molekuly)
  • regenerace tkání pomocí kmenových buněk atd.

Funkce hyaluronanu v oblasti péče o oči

V segmentu kontaktních čoček se hyaluronan používá zpravidla jako perfektní lubrikant. S hyaluronanem se tedy můžeme setkat jako se součástí materiálu samotných kontaktních čoček, součástí univerzálních roztoků nebo očních kapek.
Od r. 1979 je na trhu kyselina hyaluronová určená pro použití v oční chirurgii. Chrání jemné oční tkáně, především endotel (buněčná vrstva vnitřku) rohovky, před poškozením během chirurgického výkonu. Využívá se i jako náhrada sklivce při operaci šedého zákalu nebo implantaci čočky.

Komentáře

Pages comments: Reply to # - Zrušit