Adventní svačinky s porcí vitamínů

Vejce

Vejce jsou bohatým zdrojem živin a vitamínů z nichž mají pro oči velký význam zejména vitamín A, E, B-komplex ale i nepostradatelný lutein a zinek.

Orientační hodnoty obsahu vitamínů ve 100 g slepičího vajíčka:

  • Vitamín E - 1,91 mg
  • Vitamín B2 - 0,47 mg
  • Zinek - 1,30 mg
  • Lutein (vejce vařené natvrdo) - 353 µg

Zejména lutein předchází oxidačnímu poškození citlivého anatomického úseku oka volnými radikály. A je prokázáno, že příjem luteinu má významný vliv na míru zbarvení tzv. žluté skvrny, jenž se nachází na sítnici oka. Právě žlutá skvrna hraje důležitou roli v centrálním vidění, a proto je důležité poskytovat jí dostatečný příjem kvalitních živin.

Vajíčkové vánoční toasty

popis fotky
  • Vejce
  • Toastový chléb
  • Eidam (strouhaný nahrubo)
  • Sůl
  • Pepř
  • Petržel, pažitka nebo jarní cibulka
  1. Vejce vyklepněte do misky, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  2. Na hrubém struhadle si nastrouhejte sýr (na 1 vejce stačí plná polévková lžíce strouhaného sýra)
  3. Sýr smíchejte s vajíčkovou směsí
  4. Připravte si toasty a větší vykrajovátka s vánočními motivy, se kterými vykrojíte střídku toastového chleba.
  5. Rozpalte teflonovou pánev na střední teplotu a velmi jemně ji potřete tukem
  6. Poté můžete na pánev položit toastový chléb a do vykrojené části vložte lžící vajíčkovou směs. Jakmile se vajíčko zatáhne, můžete toast opéct i z druhé strany
  7. Tato svačinka bude nejlepší teplá s porcí čerstvé zeleniny - dobrou chuť!

Mrkev

Mrkev je bohatým zdrojem beta karotenu a vitamínu A. Obsahuje i rodopsin (zrakový pigment), díky kterému vidíme lépe při horších světelných podmínkách.

Orientační hodnoty obsahu vitamínů ve 100 g mrkve:

  • Vitamín E - 0,56 mg
  • Vitamín C - 10 mg
  • Karoten - 12,5 mg
Pro pokrytí potřeby vitaminu A byste měli sníst zhruba 50 g syrové denně, a to především v zimním období. Tak přihoďte pár mrkviček navrch, abyste mohli u přípravy chroupat svou denní porci vitamínů.

Mrkvové muffiny

popis fotky
  • 250 g mrkve
  • 2 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g čokoládových peciček na pečení
  • 1/2 prášeku do pečiva
  • 1/2 lžíce jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • skořice - mletá
  • 100 ml slunečnicového oleje

Připravte si silikonové košíčky na muffiny nebo formu, do které vložíte papírové košíčky.

  1. Začněte mrkví, kterou očistěte a nastrouhejte najemno.
  2. Do nádoby vyklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte do homogenní pěny.
  3. Do dostatečně velké mísy prosejte mouku, přidejte mleté ořechy, kypřící prášek, sodu, skořici, sůl a dobře promíchejte.
  4. K sypké směsi přidejte vyšlehaná vejce, olej a nastrouhanou mrkev a suroviny pečlivě smíchejte, aby se suroviny dobře spojily.
  5. Hotovou hmotou naplňte košíčky (sáčkem s širokou špičkou nebo vhodnou naběračkou).POZOR - košíčky neplňte až po okraj! Při pečení potřebují muffiny místo, aby vytvořili charakteristickou bouličku na vrchu.
  6. Pečte 20 min při 180°C (teplota i čas jsou relativní, berte prosím v úvahu zkušenosti s vašítroubou)
  7. Sladká dobrůtka potěší jak u snídaně, tak u odpoledního horkého čaje - dobrou chuť!

Komentáře

Máte nějaké otázky nebo názor?